Meteen naar de inhoud

Bijles geven als bijbaan: waarom het de beste keuze is voor scholieren en studenten

Ben je op zoek naar een leuke, flexibele en goed betaalde bijbaan? Hou je van werken met kinderen en jongeren? Wil je graag je kennis en vaardigheden delen met anderen? Dan is bijles geven misschien wel iets voor jou!

Bijles geven is een van de meest populaire bijbanen onder scholieren en studenten. En dat is niet voor niets. Bijles geven heeft namelijk veel voordelen, zowel voor jou als voor je leerlingen. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over bijles geven als bijbaan. We leggen uit wat het inhoudt, hoe het werkt, wat je ervoor nodig hebt en waarom het zo leuk en leerzaam is. Ook geven we je tips om de beste bijlesgever te worden. En natuurlijk vertellen we je ook hoe je bij ons kunt solliciteren!

Wat is bijles geven?

Bijles geven is het helpen van leerlingen die moeite hebben met een bepaald vak of onderwerp. Je geeft ze extra uitleg, oefeningen en feedback om hun kennis en vaardigheden te verbeteren. Je kunt bijles geven aan leerlingen van de basisschool, de middelbare school of het mbo. Je kunt je specialiseren in een vak waar je goed in bent, zoals wiskunde, Engels of geschiedenis. Of je kunt meerdere vakken aanbieden, afhankelijk van je niveau en interesse.

Bijles geven kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld bijles geven aan één leerling tegelijk, of aan een klein groepje. Je kunt bijles geven op locatie, zoals bij de leerling thuis, op school of in een bibliotheek. Of je kunt online bijles geven via een videoverbinding, zoals Google Meet of Zoom. Bij De Bijlesgroep kun je zelf kiezen welke vorm van bijles geven het beste bij jou past.

Hoe werkt bijles geven?

Bijles geven is niet moeilijk, maar het vergt wel wat voorbereiding en organisatie. Als je bijles wilt geven, moet je eerst solliciteren bij een bijlesinstituut, zoals De Bijlesgroep. Wij zijn een Nederlands bijlesinstituut met twee vestigingen in Haarlem, een vestiging in Bloemendaal en een vestiging in Alkmaar. We geven bijles, huiswerkbegeleiding en verschillende soorten trainingen aan leerlingen van de basisschool en middelbare scholieren.

Als je solliciteert bij ons, vragen we je om een cv, een motivatiebrief en een kopie van je cijferlijst of diploma. We kijken naar je achtergrond, je ervaring en je motivatie om bijles te geven. Als we denken dat je geschikt bent, nodigen we je uit voor een gesprek en een proefbijles. Zo kunnen we zien hoe goed je kunt uitleggen, hoe je omgaat met leerlingen en hoe enthousiast je bent.

Als je wordt aangenomen als bijlesgever, kun je aan de slag gaan. Wij zorgen ervoor dat we een goede match vinden tussen jou en de leerlingen die bijles nodig hebben. We houden rekening met jouw beschikbaarheid, voorkeuren en reisafstand. We stellen je voor aan de leerling en de ouders, en we regelen de administratie en de betaling.

Als bijlesgever ben je verantwoordelijk voor het plannen en verzorgen van de bijlessen. Je spreekt af met de leerling wanneer en waar de bijles plaatsvindt. Je bereidt de les voor op basis van de leerdoelen, de lesstof en de behoeften van de leerling. Je geeft uitleg, oefeningen en feedback op een duidelijke, geduldige en positieve manier. Je houdt de voortgang van de leerling bij en evalueert regelmatig hoe het gaat. Je communiceert ook met de ouders over de resultaten en eventuele aandachtspunten.

Wat heb je nodig om bijles te geven?

Om bijles te kunnen geven, heb je natuurlijk kennis nodig van het vak of onderwerp waarin je lesgeeft. Maar dat is niet het enige wat telt. Je hebt ook andere vaardigheden nodig, zoals:

 • Didactische vaardigheden: je kunt de lesstof op een begrijpelijke en aansprekende manier uitleggen, je kunt inspelen op het niveau en de leerstijl van de leerling, je kunt verschillende werkvormen gebruiken en je kunt de leerling motiveren en stimuleren.
 • Communicatieve vaardigheden: je kunt goed luisteren, vragen stellen, feedback geven en ontvangen, je kunt duidelijk en respectvol communiceren met de leerling, de ouders en het bijlesinstituut.
 • Organisatorische vaardigheden: je kunt je tijd goed indelen, je kunt je lessen goed voorbereiden, je kunt je administratie bijhouden en je kunt afspraken nakomen.
 • Sociale vaardigheden: je kunt een goede relatie opbouwen met de leerling, je kunt empathie tonen, je kunt omgaan met verschillende situaties en problemen en je kunt samenwerken met anderen.

Waarom is bijles geven leuk en leerzaam?

Bijles geven is niet alleen een leuke bijbaan, maar ook een leerzame ervaring. Bijles geven heeft namelijk veel voordelen, zowel voor jou als voor je leerlingen. Hier zijn een paar redenen waarom bijles geven zo leuk en leerzaam is:

 • Je verdient geld. Bijles geven is een van de best betaalde bijbanen voor scholieren en studenten. Bij De Bijlesgroep verdien je tussen de 10 en 15 euro per uur, afhankelijk van je leeftijd, opleiding en ervaring. Bovendien krijg je ook reiskostenvergoeding als je op locatie bijles geeft.
 • Je helpt anderen. Bijles geven is een manier om iets goeds te doen voor anderen. Je helpt leerlingen die moeite hebben met een vak of onderwerp om beter te worden. Je ziet ze groeien in kennis, zelfvertrouwen en plezier. Je maakt een verschil in hun leven.
 • Je leert zelf ook. Bijles geven is niet alleen goed voor je leerlingen, maar ook voor jezelf. Je leert namelijk veel van het uitleggen van de lesstof. Je herhaalt en verdiept je eigen kennis, je ontdekt nieuwe inzichten en verbanden, en je ontwikkelt je analytische en kritische denkvermogen.
 • Je doet ervaring op. Bijles geven is een waardevolle ervaring voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Je doet allerlei vaardigheden op die nuttig zijn voor je studie, je carrière en je leven. Denk aan didactische, communicatieve, organisatorische en sociale vaardigheden. Bovendien staat bijles geven goed op je cv. Het laat zien dat je verantwoordelijk, betrouwbaar en initiatiefrijk bent.

Hoe word je de beste bijlesgever?

Bijles geven is dus een leuke en leerzame bijbaan. Maar hoe word je nu de beste bijlesgever? Hoe zorg je ervoor dat je leerlingen tevreden zijn met jouw lessen? Hoe haal je het meeste uit elke bijles? Hier zijn een paar tips om de beste bijlesgever te worden:

 • Bereid je goed voor. Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je de lesstof goed kent, dat je weet wat de leerdoelen zijn, dat je passende oefeningen hebt klaarliggen en dat je alle materialen bij de hand hebt.
 • Wees flexibel. Elke leerling is anders. Pas je aan aan het niveau, het tempo, de leerstijl en de interesses van de leerling. Gebruik verschillende werkvormen om de les afwisselend en boeiend te houden. Wees bereid om van plan te veranderen als dat nodig is.
 • Wees geduldig. Sommige leerlingen hebben meer tijd of uitleg nodig dan anderen. Raak niet gefrustreerd of geïrriteerd als iets niet meteen lukt of duidelijk is. Geef de leerling de ruimte om fouten te maken en te leren van zijn fouten.
 • Wees positief. Een positieve houding werkt aanstekelijk. Geef complimenten, moedig aan, vier successen. Benadruk wat goed gaat en wat beter kan. Vermijd negatieve of kritische opmerkingen die de leerling kunnen ontmoedigen of ondermijnen.
 • Wees professioneel. Bijles geven is een serieuze bijbaan. Gedraag je daar ook naar. Wees op tijd, wees beleefd, wees eerlijk, wees betrouwbaar. Houd je aan de afspraken die je maakt met de leerling, de ouders en het bijlesinstituut. Draag gepaste kleding en gebruik gepast taalgebruik.
 • Wees jezelf. Bijles geven is ook een persoonlijke bijbaan. Laat je persoonlijkheid zien. Wees vriendelijk, spontaan, enthousiast, humoristisch. Maak een praatje, vertel een verhaal, maak een grapje. Toon interesse in de leerling, zijn hobby’s, zijn dromen. Maak van elke bijles een leuke en gezellige ervaring.

Hoe kun je solliciteren bij De Bijlesgroep?

Ben je enthousiast geworden over bijles geven als bijbaan? Wil je graag bij ons komen werken? Dan nodigen we je van harte uit om te solliciteren bij De Bijlesgroep!

Solliciteren bij ons is heel eenvoudig. Je hoeft alleen maar het volgende te doen:

 • Ga naar alle vacatures.
 • Kies jouw perfecte vacature.
 • Vul het online sollicitatieformulier in.
 • Upload je cv, motivatiebrief en cijferlijst of diploma.
 • Wacht op onze reactie, binnen twee werkdagen hoor je van ons!

We nemen zo snel mogelijk contact met je op om je uit te nodigen voor een gesprek en een proefbijles. Als alles goed gaat, kun je binnenkort beginnen met bijles geven!

Waar wacht je nog op? Solliciteer vandaag nog en word de beste bijlesgever van Nederland!